Ultra-rask FCI mot flash korrosjon - Jon H Leren - Produktpresentasjon, VCI - Reál Marine AS

Ultra-rask FCI mot flash korrosjon

Flash rust er et litt vagt definert navn på et ganske konkret problem. På nylig bearbeide jernmetall overflater som eksponeres mot luft dannes et oransje støv, "jern III hydroksyd", gjerne i løpet av minutter eller få timer. Hvor raskt dette skjer avhenger av hvor fuktig metallet og miljøet er, Særlig raskt skjer det i de tilfellene at salter og ioner er til stede. 

Flash rust er en utfordring som oppstår etter

  • Maskinering, dreing, støping
  • Hydrojetting 

Felles for begge tilfellene er det har vært (ofte naturlige) forurensninger under produksjonen, enten fra miljøet, fra vannet som er brukt, eller fra kjemikalier som er brukt under maskineringen. I en kontrollert produksjon av maskindeler kan rustforløpet bremses ved å endre skjærevæsker og bad, og ved å sørge for å holde god renhet på begge. Maskinerte metaller kan oljes, coates eller overflates for å hindre at luft slipper til. Men det er ikke alltid praktisk mulig, f.eks i et mellomstadie i produksjonen.

Kjapp VCI = FCI pakking

Med Zerust FCI-inhibitor kan maskinerte deler lagres i en beskyttende atmosfære som bygger seg lynraskt opp. Prinsippet er det samme som i en VCI emballasje, som beskytter metall i lang tid på lager. Zerust Activ Pak kombinerer både VCI og FCI. FCI-komponenten damper ut korrosjonsbeskyttende molekyler i løpet av minutter, før flash rust rekker å dannes. Plasser en ActivPak sammen med godset i en forseglet emballasje. Se hvordan her.

Ved hydrojetting

Metalloverflater som er vasket med en hydrojet ruster umiddelbart fordi det finnes salter og ioner i vannet. Teoretisk sett kunne man brukt et ultrarent vann for å unngå dette, men kostnadene er gjerne altfor høye. Som et alternativ kan vannet tilsettes et vaskemiddel som er spesielt designet for å håndtere salter og ioner, enten under hele spyleoperasjonen eller som en "ione-rens" etter spylingen. 

Høytrykkvask med 1,5-2% Zerust Axxavis WBA-10 tilsatt vannet.

WBA-10 (water blast additive) er en inhibitor som er spesialutviklet for å fjerne salter, ioner, klorider fra overflater. Ved å fjerne ioner stoppes korrosjon. Dermed oppnås også et optimalt grunnlag for utvidet beskyttelse med for eksempel coatinger. WBA-10 sørger også for at spylte overflater ikke raskt forringes av flash-rust. På malte overflater ved lavere trykk fungerer WBA-10 som et vaskemiddel som fjerner salter spesielt godt.

Overflatene lufttørkes kun etter behandling

Flere blogginnlegg

Hvordan bruke Zerust VCI papir
  • 20. jan 2023
Hvordan bruke Zerust VCI papir

Flere og flere pakker produktene sine i VCI papir i stedet for plast, men hvordan gjør man det på riktig måte? Det får du lære her!

Hvordan bruke Zerust rustbeskyttende coatinger
  • 20. jan 2023
Hvordan bruke Zerust rustbeskyttende coatinger

Når man skal bruke Zerust korrosjonsbeskyttende coatinger er det viktig at man bruker det riktig for et perfekt resultat. Her kan du se hvordan du får et rustfritt resultat hver gang!

Hvordan bruke rustfjerner
  • 20. jan 2023
Hvordan bruke rustfjerner

For å få best mulig resultat ved bruk av Zerust rustfjerner er det viktig med godt forarbeid og at stegene følges. Her kan du se hvordan du får best mulig resultat og hvordan du bruker rustfjerner!

Hvordan bruke krympeplast
  • 20. jan 2023
Hvordan bruke krympeplast

Hvordan man pakker produkter med krympeplast er en kunst og det krever trening for å få et skikkelig godt resultat. Denne guiden er skrevet av Zerust for hvordan man bruker Zerust OPS krympeplast med VCI, men er like gjeldende for vanlig krympeplast!

Hvordan installere Zerust VCI kapsler
  • 20. jan 2023
Hvordan installere Zerust VCI kapsler

Riktig installasjon av Zerust VCI kapsler er avgjørende for best mulig korrosjonsbeskyttelse. Her ser du hvordan du gjør det på riktig måte avhengig av hvor store skap du skal beskytte!