Hvordan preservere subseautstyr - Erik Holsvik - Manualer, Preservering, Subsea - Reál Marine AS

Hvordan preservere subseautstyr

I fjor sommer ble vi spurt om hvordan preservere subseautstyr som skal stå lagret på kai med Nordsjøen som nærmeste nabo. Utstyret skal stå parat og må kunne settes i drift umiddelbart dersom noe skjer med det aktive utstyret på havets bunn i Nordsjøen. Da settes det høye krav til preservering når det skal stå ute i vær og vind på vestlandskysten. Hovedutfordringen er gjerne å fjerne ioner og salter, noe tradisjonelle rengjøringsmidler ikke er spesialisert til å klare.

Sammen med ingeniørene i Zerust kom vi fram til en overkommelig tre-stegs prosess: Vask, overflatebeskyttelse og langtidsopplag.

 

1.1 Preservering Alle overflater ved mottak

høytrykk zerust wba-10 ionefjerning | Reàl Marine AS


Utstyr høytrykkvaskes ved mottak med 1,5-2% Zerust Axxavis WBA-10 tilsatt vannet.

WBA-10 (water blast additive) er en inhibitor som er spesialutviklet for å fjerne

Zerust Axxavis WBA-10 | Reàl Marine AS

salter, ioner, klorider fra overflater. Ved å fjerne ioner stoppes korrosjon. Dermed oppnås også et optimalt grunnlag for utvidet beskyttelse ved for eksempel VCI vokscoatinger eller innpakking.

WBA-10 sørger også for at spylte overflater ikke raskt forringes av flash-rust.

På malte overflater ved lavere trykk fungerer WBA-10 som et vaskemiddel som fjerner salter spesielt godt.

Overflatene lufttørkes kun etter behandling

 

1.2 Preservering Termineringspunkter

Riser termination | Reàl Marine AS  Tilkoblingspunkter, flenser, koblinger, løfteører og annet som trenger å beholde en mekanisk uskadet overflate coates med Zerust Axxacoat 90, en selvreparerende vokscoating med inhibitorer som beskytter 1 år ved utendørs lagring, ved enkle tiltak mye lenger.

Coatingen er lett brunlig, noe som gjør det mulig å se hvor den er lagt på. Den kan påføres med sprøyte, pensel eller ved dypping. Erfaringsmessig må Zerust Axxacoat 90 tynnes 50/50 med preserveringsolje, f.eks Coatway for å gi et godt resultat ved påføring med sprøyte

 

1.3 Preservering Overflater utendørs

Zerust Axxacoat-90 | Reàl Marine AS

Malte overflater som lagres utendørs beskyttes også med Zerust Axxacoat 90. Om den tynnes ut med preserveringsolje eller ikke er avhengig av prosjektet. Skal vokscoatingen fjernes før utstyret skal brukes kan det være en fordel å tynne den ut for å gjøre den lettere å fjerne. Axxacoat 90 er relativt tjukk (omtrent som sirup) og for å få et jevnt dekke med sprøyte bør den tynnes ut med Coatway. Påføring med pensel eller dypping er den derimot best som den er. 

 

Blandingsforholdet tilpasses av prosjektet selv, basert på egen erfaring og utstyr.

 

1.4 Preservering Sjøvannshydraulikk

Sjøvannshydraulikk flushes med ferskvann for å fjerne salter og tilløp til marin groing. Systemene dreneres og fylles så opp med ferskvann tilsatt 5% FVS i lagringsperioden

FVS er en inhibitor som inneholder en blanding av kontaktinhibitor og

Zerust FVS | Reàl Marine AS

dampfaseinhibitor (VCI). Dermed oppnås optimal beskyttelse av våte flater og luftlommer inne i rørsystemet.

FVS fungerer utmerket i vann/glykol-blandinger.

Eventuelle rester av klorider og salter etter flushing vil løses opp i FVS-blandingen

 

1.5 Preservering Tørre hulrom og tanker

Tanker som lagres tørre kan fogges med tørt FVS pulver for opp til 5 års lagring. Åpninger må forsegles slik at VCI-pulveret ikke luftes ut.

FVS er en inhibitor som inneholder en blanding av kontaktinhibitor og dampfaseinhibitor (VCI). Brukt tørr kan 300 gram FVS beskytte 1m3 hulrom. Pulveret fordeles jevnt i en pulversky ved hjelp av trykkluft.

 

VCI-dampen vil trenge inn og beskytte områder som ikke nås mekanisk. 

Dersom det er mye overflate i forhold til volumet, som i en rørveksler, økes mengden pulver. 

 

2.0 Preservering Langtidsopplag

Krympefilm | Preservering | Reál Marine AS

Dersom utstyret skal stå over lengre tid vil det i mange tilfeller være fornuftig å pakke inn utstyret i plast etter preserveringen.

Før innpakking: Zerust VCI Kapsler installeres i eventuelle koblingsbokser og

Zerust | Reál Marine AS

merkes med installasjonsdato ved hjelp av klistermerker, pakninger smøres med vaselin. Deretter pakkes utstyret i krympefilm som krympes stramt. Når utstyr står pakket i lukket atmosfære, vil det dannes kondens som følge av temperaturforskjellene, det er derfor viktig at den forestående preserveringen er utført korrekt. Sørg også for at kondensen har mulighet til å renne ut. Tørkemiddel kan fungere mot fukt hvis pakningen er tett og laget av materiale som har lite fuktgjennomgang.

Få våre siste blogginnlegg rett i innboksen, èn gang i uken?

* indicates required

Ved å melde deg på vårt bloggabonnement tillater du oss å sende deg våre siste blogginnlegg og andre informasjonseposter.

Du kan melde deg av abonnementet når som helst ved å trykke på linken i bunnen av mailen. For mer informasjon om våre personvernregler, besøk nettsiden vår.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.