Kan du bruke tørkemiddel sammen med VCI? - Erik Holsvik - Silica gel, VCI - Reál Marine AS

Kan du bruke tørkemiddel sammen med VCI?

Det korte svaret er ja. VCI og tørkemidler fungerer på forskjellige måter for å redusere risikoen for korrosjon. VCI avgir korrosjonshemmende molekyler designet for å beskytte overflaten av metallet.

Virkeprinsippene

Zerust | Reàl Marine AS

Tørkemiddel er designet for å absorbere fuktighet ut av atmosfæren. Som tommelfingerregel er det nok å holde relativ fuktighet (RH) under 50%, selv om legemidler og enkelte forbindelser krever RH under 10%. VCI og tørkemiddel forstyrrer ikke hver respektive funksjon, noe som betyr at VCI ikke vil redusere et tørkemiddels evne til å absorbere fuktighet. Tørkemiddelet vil ikke stoppe VCI fra å avgi sine molekyler. Dette er i seg selv et lite paradoks i og med at VCI bruker vannmolekylene til å hydrolysere seg selv på overflaten. Da dannes det som på mange måter er en elektrolytt, slik vi kjenner den fra batterier. Forskjellen er at en elektrolytt med VCI ikke vil lede strøm mellom anode og katode, og dermed opphører korrosjonen.

Med andre ord er fukt ikke noen fare for VCI-beskyttede komponenter. Men alt med måte. Det er tross alt en begrenset mengde VCI molekyler til stede. VCI kan skylles vekk hvis det er store mengder fritt vann. Derfor kan det være hensiktsmessig å kombinere tørkemiddel og VCI.

VCI og silica kombo

Det er viktig å gi VCI-emballasjen et optimalt utgangspunkt. Vi har beskrevet dette i en egen blogg som kommer i neste uke om hvordan du pakker med VCI-plast. I de tilfellene hvor det allikevel har vært vanskelig å sikre tørt gods ved pakking har vi latt tørkemiddelet gjøre jobben først ved å fjerne overskuddsfukt, ettersom f.eks silica gel gjør en veldig rask jobb til å begynne med. Senere flater evnen til å ta opp ny fukt litt ut, men det gjør ingenting. Når tørkemiddelet har fjernet fukt får VCI'en tid til å bygge seg sakte men sikkert opp på tørre og rene flater.

En annen effektiv påvist emballasjedesign med bruk av VCI og tørkemidler for oversjøiske forsendelser er å legge på 2 sjikt med plast, og tørkemidler plassert mellom de to lagene. Det innerste laget, nærmest delene, må være VCI, og den ytre sekken kan være ren poly/plast, gjerne krympeplast som har UV-bestandighet.

Tørkemiddelet mellom de to linerposene vil redusere fuktigheten innerst uten å gå på bekostning av beskyttelsen av metallet.

Lagre tørkemiddelet riktig

Vi har sett kasser, spann og tønner med tørkemiddel sittende på emballasjens arbeidsstasjon, uten lokk eller tildekking på containeren. Tørkemiddelet absorberer fuktighet ut av atmosfæren når det utsettes for et åpent miljø. Det er altså mulig at effekten har gått ut før det noen gang blir plassert inne i fraktcontaineren. 

Riktig lagring av silica gel er kritisk. Den enkle løsningen er å forsvarlig lukke orginalesken med doble plastposer, men selv da vil den forringes over tid. Vårt beste forslag er å investere i en plastcontainer med indikator i toppen.  Hold lokket på beholderen med tørkemiddel lukket. 

 

Vi tilbyr et komplett utvalg av korrosjonshemmende emballasje og tørkemidler. I Norge har vi agentur på Zerust, verdens største leverandør av (VCI) poly-teknologi. Har du et utfordrende korrosjonsforebyggende behov, for eksempel frakt utenlands eller lagring i etsende miljøer? Vi kan hjelpe deg med å finne de rette løsningene.

Finn også artikler på bloggen til Zerust.

Få våre siste blogginnlegg rett i innboksen, èn gang i uken?

* indicates required

Ved å melde deg på vårt bloggabonnement tillater du oss å sende deg våre siste blogginnlegg og andre informasjonseposter.

Du kan melde deg av abonnementet når som helst ved å trykke på linken i bunnen av mailen. For mer informasjon om våre personvernregler, besøk nettsiden vår.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.