Velg riktig VCI kapsel / emitter - Jon H Leren - - Reál Marine AS

Velg riktig VCI kapsel / emitter

Det er like godt å starte med å oppklare noen misforståelser, for så å spikre noen sannheter. VCI-kapsler fjerner ikke fuktighet, de sender ut en korrosjonshindrende gass. Derfor bruker vi ofte betegnelsen emittere.
Når temperaturen er litt over null eller høyere fordamper vci fra kapselen. Etter hvert oppnår dampen metning, det vil si at den har fylt hele skapet den står i med VCI damp.

Det er altså et ørlite overtrykk fra fordampingen som fyller skapet: Dette trykket er nok til å fylle et visst volum, men ikke nok til at det merkes fysisk. Når skapet er fylt opp har gassen skapt en inert atmosfære som gjør at metaller ikke korroderer. Denne tilstanden oppnås etter noen timer, avhengig av temperaturforhold.

Plassering av kapselen

Gassen brer seg ut i skapet ved diffusjon fra et tørrstoff. Stoffet har en viss kraft til å bre seg ut i kuleform, men det stopper til slutt. Denne grensen bruker vi til å bestemme katalogytelse på kapselen. 

Du kan tenke deg at det dannes en slags badeball av beskyttende atmosfære. Delene du skal beskytte bør befinne seg inne i badeballen. Størrelsen på badeballen har vi regnet om til størrelse på skapet kapselen kan beskytte.

Hvis du har store eller lange skap bør du tenke at du skal stable flere baller i skapet, med kapselen plassert så nær senter av ballen som mulig.

Hvilken VCI-kapsel?

Zerust har et spekter av kapsler som dekker fra 4 liter til 24.000 liter.

 • For transmittere, koblingsbokser, brytere kan du velge 3/4" Plastabs. Disse er ikke større enn et tykt frimerke og får alltid plass. Allikevel dekker de opp til 4 liter i 2 år. Plastabs har som alle emittere dobbeltsidig tape.
 • For små elektroskap bruker vi VC05-1. (eller1-1s der s betyr liten) Denne emitteren dekker opp til 118 liter i 1 år, eller halvparten (59 liter) i 2 år. 
 • For Rittal-rack som på bildet over bruker vi VC2-1 eller VC-2 som begge dekker 938 liter, i henholdsvis 1 eller 2 år. Men i henhold til "badeballteorien" over bør du bruke 2 VCI-kapsler adskilt fra hverandre.
 • For større sentraler kan du bruke flere VC2-1 eller VC2-2 eller den kraftige VC6-2 som dekker hele 24 m3 i 2 år
 • Det går ikke an å overbeskytte. Sett i så mange du vil :-)
 • En liten nerdeopplysning til slutt:
  Du finner alle opplysningene i varebetegnelsen. Det første tallet VC(2)-1 angir diffusjonsradiusen i fot, altså (2x0,3m)=0,6m. Badeballen har altså radius 0,6m. Det andre tallet VC2-(1) angir beskyttelses perioden i år, altså 1 år. For alle kapsler med 1 år varighet kan du for øvrig beskytte halve volumet i 2 år. Men dette kan du gjøre bare en gang.  

For å gjøre dette enkelt har vi trykket opp en 70x25cm infoposter som du kan få tilsendt gratis med første ordre eller laste ned. Heng den over pakkebordet.

 

Flere blogginnlegg

Vindkraft: Beskyttelse fra elementene
 • 29. mar 2022
Vindkraft: Beskyttelse fra elementene

Vindturbiner kan være utsatt for korrosjon i løpet av sin levetid, på grunn av en rekke faktorer fra å bli sendt for montering og ekstreme temperaturer til saltspruten i selve vinden. Dette betyr at vindturbinbelegg må jobbe mot utfordringene som skapes av kombinasjonen av miljø og bruk.

NORGESNYHET! Større plastabs som beskytter mer!
 • 28. feb 2022
NORGESNYHET! Større plastabs som beskytter mer!

Når det kommer til Zerust VCI Kapsler har vi tidligere hatt et stor spenn i beskyttelsesvolumet på kapslene. Det har vi nå fått gjort noe med, og introduserer plastabs på 1x1" og 1x3"!

Hvordan lagre gummi-komponenter trygt - Jon H Leren - Pakking - Reál Marine AS
 • 28. okt 2021
Hvordan lagre gummi-komponenter trygt

For å opprettholde levetiden på gummikomponenter som ligger på lager må du kontrollere miljøet de lagres i. Her får du vite hvordan du lagrer gummi-komponenter trygt!

Nå kommer VCI-kapselen VC1-2! VC05-1 utgår - Jon H Leren - Pakking, Produktpresentasjon, VCI - Reál Marine AS
 • 22. okt 2021
Nå kommer VCI-kapselen VC1-2! VC05-1 utgår

Vi introduserer VC1-2! Den nye kapselen skal beskytte skap opp til 118 liter i 2 år. Frem til nå har vi manglet en kapsel for små skap med katalogytelse 2 år. Samtidig utgår den lille VC05-1.

Case Study: Preservere Firenors brannhydranter for shipping til Singapore - Erik Holsvik - Pakking, Preservering, Shipping - Reál Marine AS
 • 20. sep 2021
Case Study: Preservere Firenors brannhydranter for shipping til Singapore

Kundecase med Firenor: Les om hvordan  brannhydranter pakkes i henhold til kundens krav/NORSOK for å preserveres for shipping!